Olika typer av sömnbesvär

Att ständigt känna sig trött och inte utvilad är vanligt. Det är många människor som lider av sömnbesvär, sömnapné, snarkningar och kroniskt trötthetssyndrom.


Sömnklubb

Sömnbesvär? – undvik stimulin

Sömnbesvär beror ofta på yttre omständigheter som gör dig orolig och stressad vilket gör att du inte kan koppla av.

Men det kan även bero på att du ger kroppen stimulin såsom nikotin, alkohol, koffein, socker och tv-tittande innan du ska gå och lägga dig. Det kan göra att kroppen går på högvarv när du egentligen ska vara som mest avslappnad.

Tänk på att inte ge kroppen stimulin för sent på kvällen om du har problem med sömnen. Ta en kvällspromenad för att rensa tankarna och göra kroppen behagligt trött. Tänk också på att många teer innehåller koffein precis som kaffe. Drick istället rött te (rooibos) eller örtte.

Det finns en hel del saker som du kan göra själv för att lindra dina sömnproblem. Här kan du läsa mer om egenvård vid sömnbesvär.

Trötthet

Trötthet är något som alla känner till och från. Ofta kommer tröttheten i perioder i livet när du har mycket att göra och känner dig stressad. Det finns två olika typer av trötthet: Mentalt trött eller fysisk trötthet. Är du gravid är det väldigt vanligt att du känner dig onormalt trött. Men tröttheten kan även bero på oro, läkemedel eller järnbrist.

Det finns något som kallas för kroniskt trötthetssyndrom. Det är en sjukdom som ger en rad olika symptom och som kan vara väldigt jobbig att leva med. Här kan du läsa mer om trötthet och kroniskt trötthetssyndrom.

Snarkningar

Många människor snarkar utan att veta om det. Att snarka ger oftast en mycket störd sömn och kan leda till att du inte känner dig utvilad när du vaknar. Det finns flera olika anledningar till att vi snarkar men de vanligaste är övervikt, stress, alkohol, rökning och stora halsmandlar.

Det finns hjälp att få om du snarkar och känner dig mycket trött under dagarna. Allt från näs- och svalgspray till näsvidgare. Men den mest effektiva metoden för att sluta snarka är att gå ner i vikt (om du är överviktig), sluta röka, minska intaget på alkohol och skaffa en snarkskena.

Sömnapné

Sömnapné är när du har upprepade andningsuppehåll under nätterna. Det är allvarligare än vad man kanske tror med sömnapné. Hjärtat och hjärnan får syrebrist under andningsuppehållen vilket kan leda till sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och depression.

Sover du ensam kan det vara svårt att upptäcka andningsuppehåll. Men det finns tydliga tecken på att du kan lida av sömnapné. Om du vaknar och inte känner dig utvilad alls och har koncentrationssvårigheter under dagen kan du ha sömnapné.